felsefe İng. philosophy
1. Gerçeğin (realitenin) tümünü, özdek ve yaşam ile ilgili türlü belirtileri neden, ilke ve erekler bakımından inceleme amacı taşıyan düşünce etkinliği.
2. Bilgi, kavram, inanç ve kuramların çözümlenmesi ve eleştirilmesinde açıklık arayan düşünme yöntemi. 3. Bir kimsenin kişisel davranış ve düşüncelerine kılavuzluk yapmaya yarayan toplu ve tutarlı görüş. 4. Genel olarak mantık, ahlak, estetik, fizikötesi ve bilgi kuramı gibi dallardan oluşan geniş bilim alanı. 5- Liselerimizde okutulan ve felsefe düşünüşünün niteliği, felsefe sorunları, bilginin gelişmesi, ahlak sorunları, sanat ile felsefe arasındaki ilişkiler gibi konuları kapsayan ders.
bak bu yazıyı tdkdan aldım, irdeliyorum.. ama şunu anlatmak istiyorum ben seni yanlış anlıyor değilim. ben anlıyorum ama sen pozitif bilimle felsefeyi birbirine karıştırmakta ısrarcısın. açıkca söyleyi tdkyı referans göstermekten nefret ediyorum.. ama sen tdk dedin diye tdkyı aldım;
1: "ilke ve erekler bakımından inceleme amacı taşıyan düşünce etkinliği."
pozitif bilim, alır çimdikler, tepkisini dinler.. çizik atar, keser, böler, kaynar suya atar, yer, hazmeder, hazmettiğini inceler, mikroskopta inceler... ama düşünce etkinliği değildir....
2:"Bilgi, kavram, inanç ve kuramların çözümlenmesi ve eleştirilmesinde açıklık arayan düşünme yöntemi"
bir düşünme yöntemi değildir pozitif bilim.. kavramlar mikinde değildir.. inanç deneylenebilir gözlemlenebilir deildir. irdelemez.. deneylemez.. gözlemlemez.. inanan insanlara sadece saygı duyar.. eğer gerçeği sorarlarsa "nedenini bilmiyorum ama yaptığımız patolojik araştırmlara göre insanların tüm evriminde bu eğilim farklı şekilllerde gzlemlenmiştir" der, arkasını döner gider...
felsefe ise oturur varlığı sorgular, nancı sorgular, bilginin doğruluğunu "deneylemeden" sorgular. "al bak bu atom" dersin "acabatom mu, sana göre mi bana göre mi" diye kafayı yedirtir..
3: "Bir kimsenin kişisel davranış ve düşüncelerine kılavuzluk yapmaya yarayan toplu ve tutarlı görüş."
bpozitif bilim, kişisel davranışları sadec psikiyatrik ve psikanaliz çerçevesinde e hadi bir de psikolji çerçevesinden inceler.. kılavuzluk mılavuzluk derdinde olmadığı gibi, sosyoloji bile felsefenin bir dalı değil, gözlemlenmiş sonuçlardan oluştuğu için pozitif bilmin dalıdır.
4: "Genel olarak mantık, ahlak, estetik, fizikötesi ve bilgi kuramı gibi dallardan oluşan geniş bilim alanı."
bu satırın fizikötesi dediği var ya, aristonun başının altından çıktı.. adam aslında fizikçi de.. ama ne zamanın? milatta önce 300-400
bak ne diyorum 2400 yıl geçmiş üstüne... iki tane kitap yazıyor.. "fizik" diyor birine. doğa kelimesiyle özdeşleştirip. doğada 4 element vardır diyor ki bizim periyodik etvel aldı başını gidiyor artık :))) diyor ki toprak ateş su odun :)) neyse işte atom gibi şeylerden oluşuyor olmalı doğa falan diye fiziği kendince tanımlıyor zamanında..
e bakıyor açıklayamadığı şeyler var.. ikinci bir fasikül de koyuyor arkasna... "metafizik" fizik ötesi.. fiziğin tanımlayamadığı şeyler..
2400 yıl geçti... üzerine 2400 yıl geçti.. pozitif bilim aldı yürüdü.. dünyada kaç milyon kişi haala bana metafizik de metafizik diye gelmyor mu? del oluyorum yahu.. 2400 yıll... unutsunlar azalarak bitsin artk...
"bilimin henüz açıklayamadığı" şeyler tabi ki var.. her zaman olacak.. ama bu pozitif bilimin meşgalesi.. bana felsefeyl bana metafizikle gelmesinler..
he ben felsefe bak hangi noktada karşı değilim... diyalektik materyalizm noktasında, hani senin daha önce ucundan değindiğin tez-antitez-sentez devinimi noktasında, sosyal toplumların evrimi, iktisadi evrimi konusunda elbetteki felsefeye muhtacız... elbetteki politik iktisatta felsefeye matematiğe olduğu kadar muhtacız..
ama diyalektik de kendini quantum teorisinden, şrödingeden hayzenbergden alır, karl marx diyalektiği oluştururken o zamanın bu yeni fikirlerinden etkilendi lütfen göz ardı etmeyelim...
poztif bilime, fizikçinin tıpçının işine felsefeyi karıştırmaya çalışmayalım... hele "metafzik metafizik" diye ortalara dökülmeelim 2400 yıl sonra.
budur benim anlatmak istediğim...
ben seni anlıyorum, ama pozitif bilme felsefeyi dahil etmeni kabul tmiyorum. daha fazla tartışmak istemiyorum derken bunu kastettim.. kabul etmiyorum.. bu benim için nokta.