Lost Türkiye Fan Forumu

Lost TÜrkİye Fan Forumu » Genel

Bilim ve Kader

(46 posts)
  • 7 months önce cew tarafından başlatıldı
  • Son mesaj cew tarafından yazılmış.
  1. cew
    Member

Dizinin başından beri jackle, locke hep karşı karşıya gelmişti ve bu bize bilim le kader arasında bi çekişme gibi gösterilmişti ben diyorum ki(aslından Einstein demiş :P)Bilimsiz inanç, inaçsız bilim olmaz.

tabiki adadaki herşeyin bilimsel bi açıklaması olmuycakdır çünkü bilim bile gidebildiği en yüksek noktada big bang teorisiyle bile bu big bangin neden olduğunu açıklayamıyor ve big bang den beri evrende pozitif olan şeylerle negatif olan şeylerin bi savaşı var(yapım ile yıkımın) ve bi gün negatif olanlar pozitif olanları yenicek(her şey yıkılkdığı zaman) ve o zmn kıyamet kopucak ama o zmn a kadar insanın hayatı dewam edecektir.

Belkide kıyamet kopması bizim mantığımızla herşeyin yıkılmasıyla değilde herşeyin geri sarmasıyla olacak ve nasıl yokdan var olduysak öle de vardan yok olucaz.Yapılan araştırmalara göre evren genişliyor ama yavaşlayan bi hızla genişliyor ve bir gün öle bir şey olacakki bu genişleme duracak ve daralmaya başlıcak ve her şey hatta zaman bile geri sarmaya başlıcak o zmn da insanlar tersine yaşamaya başlıyacak (biraz benjamin button gibi ama sen bunu normal sanıcaksın farkında olamıyacaksın bile çünkü artık sana göre gerçek olan bu şimdide gelecek tarafından itilip geçmişe doğru itileceksin) ama herşey ama her şey geri saracak toprağa gömülüp toprakta minarallere ayrıldığın gibi minarallerin topraktan tekrar birleşecek ve öldüğün yaşda hayata başlıyacaksın yediğin yemekler ağzından dışarı çıkıcak karbondioksit içine çekip oksijen vericeksin dışkıların topraktan vucuduna geri gircek geri geçen zamanla küçülceksin küçülceksin taki anne rahmine ordan baba d.şşaana gelinceye kadar ordan babanın kanına karışcaksın bütün minarallerin baba vucudunda daılcak babanın yediği bir portakal olarak ağzından çıkıcaksın bi dala ulaşıcaksın ordan ağaç küçülcek toprak olucaksın babanda öle dedende öle onukide onunkide ...

taaki big bangde boşluğa dağılan maddeler tekrar birleşip vardan yok oluncaya kadar her şey tersine gösterilen bi film gibi olacak çok mu acaip bi şey oldu :S

Posted 7 months ago # Login to Send PM
  2. BLinus
    Member

töbe yarabbim :D

3. Modus Operandi
    Member

Buyutecek bi sey yok

izleyin keyif almaya bakin:}

4. yeLostiss
    forum yelisss i

Evet çok acayip olmuş gerçekten ;)
    Dediğin gibi evrenin genişlediği bir gerçek ama böyle birşey olacağını hiç sanmıyorum ben (: Olmasını da istemem doğrusu =)

5. Modus Operandi
    Member

"...taaki big bangde boşluğa dağılan maddeler tekrar birleşip vardan yok oluncaya kadar her şey tersine gösterilen bi film gibi olacak çok mu acaip bi şey oldu :S" (cew)

ben yazsam cok acayip olarak degerlendirilebilirdi belki

sen yazinca tuhaf gelmiyor:}

6. carya natulcien
    Member

bilmde kaderin yeri yoktur.
    bilimin açıklayamadığı br şey yoktur. "henüz" açıklayamadıkları vardır.
    einstein, deterministti, zamanın bükülebilirlğini bularak, ışığın hem tanecikli hem dalga özelliğini bularak zaten quantuma bir bsamak oluşturdu.. ama kendisi ölene kadar deterministti. einstein'I referans göstererek daha ne kada tüm bilimi yanıltmaya çalışacağız bilmiyorum. azalarak bitsin lütfen..

biraz da şrödingeri, biraz da hayzenbergi referans gösterin :)

7. cew
    Member

Onlarıda gösterdim bu forumun dier konularını da gezersen onlarıda görebilirsin :).O yanlıtma dediğin şeyler şu zamanın akışını bile deiştirdi (eniştenin yaptığı atom bombası) Tabiki şu an çözümleyemediğimiz bazı şeyleri deneyimleyemiyorsak ve bunun hakkında bazı fikirler öne sürüyorsak bu da mistik gibi görünen şeyler olur bundan 400 yıl önce gökyüzünü geçip şu gözüken aya gidicem desen herhalde sen tanrımısın fln derlerdi ve bu dediğinde onlara çok mistik gelirdi.Bilimin içinde kader var demedim zaten o dizinin iddia ettiği bir şey olabilir zaten ben sadece eğer kıyamet diye bir şey varsa bunun olabileceği şekillerden bi tanesini iddia etmiş oldum.

8. cew
    Member

Ve dizinin içinde ne kadar determinist ve nihilist öğeler olursa olsun aslında ökültik öğeler hat safada var maji(büyü) , simya, astroloji, nümeroloji, sembolizm, teürji(ilahi), psişürji bunlar adanın yerlilerinin ve\ya da dharmanın üzerinde çalıştığı şeylere benzemiyormu sence ?

http://lostpedia.wikia.com/wiki/File:Cleanwall-707484.jpg e bakarsan radzinsky nin çizdiği bu haritada 7 farklı hatch var ve bunların üzerinde deneyler yapıyorlar dharma üyeleri ve bilimsel gibi olmayan kısımlarıda hostilelar yapıodu herhalde

Bunlar

Nümeroloji=Valentzi denklemi
    Psişürji=Pearl deki deney
    Astroloji=Orkide istasyonunda yapılan zaman ve mekan değişimi
    Teurji=ak büyü(jacop ?)tapınakda olanların inandığı şeyler(Tanrı ?¿?¿)
    Simya=hydrada hayvanlara yapılan başka koşullarda yaşamaları deneyi yada Dumanın etrafına döktükleri toz ?
    Sembolizm=heykelde fln gördüğümüz hiyeroglifler fln?
    Maji=kara büyü(kara duman?)(Şeytan¿?¿?)

Ve bu 7 öğretinin 4 ünü dharma üyeleri 4 ünü hostile lar araştırıyordu
    Hostile(yane tapıankdakiler)=Maji, Sembolizm, Simya, Teurji
    Dharmanın=Nümeroloji,astroloji,psijürşi, Simya

Ve belki bu dharmayla hostile ların arasında ortak kullandıkları simya yüzünden bir anlaşmazlık simyayı kim kullanıcaktı bi zamana kadar ikiside kendi aralarında simya çalıştı ama dharma(bilim adamları) Hostilelardan(kader adamları) dan kurtulmak istedi ve bunun için simyayı kullandılar ve bazı hostilelar öldü ama bazılarında da deişik bazı yan etkiler oldu ve bu hostilelarda kendi yöntemleriyle majiyle bir duman oluşturup dharmayı yok etmeyi planladılar ve teurji(jacop ?) simya ve sembolizm le kendilerini korumaya çalıştılar ve dharma da Nümeroloji, astroloji ve psijürjiyle kendilerini korumaya çalıştılar astrolojiyle orchidi kullanarak(?) bunlar zaman deiştirdiler ama maji çok güçlüydü peşlerini bırakmıyordu ve teurji bu adaya yeni yerlilerin gelmesine neden oluyordu ve dharmada bir çözüm buldu ve oda adanın yerini ve zamanını sürekli olarak deiştirmek ama bu sadece psijurji sayesinde (insanın dünyayı kurtarmayı düşünmesi) teurjiden koruyabiliyordu onları bu deiştirme işlemide desmondın ve ondan öncekilerin nümerolji kullanarak bulunan bu sayıları swande her 108 dakikada bir swandeki düğmeye basılmalıydı ve psijürji ilk başarısız olduğunda (kelvin kaçmaya çalıştığında desmondın düğmeye geç basması) teurji yapacağını yaptı ve adaya yeni yerliler getirdi [ama majide artık çığrından çıkmıştı teurjiye baskın gelmeye çalışıodu] ,(yada bu ikisini yönlendiren kişiler birbirine baskın gelmeye çalışıyordu yada belki hala aynı amaç için çalışıyorlar işte bu bomba bir son olurdu) teurjiyle o adaya gelenler bu yönetimi dharmanın elinden alıp hostilelara bırakana kadarki yolda ilerliyorlar ve bir yanlışa düştükleri an maji tarafından cezalandırılıyorlardı maji artık hayal kırıklığına uğradı çünkü dharma bu adaya gelemeyesi şeklinde olması gerekilen zamana gelinemedi çünkü bi şekilde magnus hanso o adayı bulmamalı ve oğlu alvar hansoya miras bırakmamalı ki yada dharmayla hostile arasında çıkan savaş engellenmeli ki tapınakdakiler kendi hayatlarına istedikleri gibi dewam edebilsinler.Ve kayıp kıta mu gibi bu çok önemli bilgilerle onu kötüye kullanabilecek olan insanlardan uzak kalabilsin.

Teurji(jacop? yada tanrı ?¿?¿)
    Maji(duman yada şeytan yada azrail ????)

Teurji adaya insanların gelmesine izin verdi çünkü o büyük dinlerdeki tanrı gibi bilgiyi iyiye kullanmaları için insanlara seçim hakkı vermeyi istiyordu ama maji (şeytan yada azrail ???)İnsanların böle bi şansı olduğu ve kendisinin olmadığı için insanları kıskanıyordu ve sevmiyordu. insanları test etmesi için ona bir şans verildi ve en sonunda insanların sevilmiycek varlıklar olunmadığı anlaşıldı çünkü insanlar onlara hayat veren jacopa kıydılar ve jacopın insanlara olan sevgisini boşa çıkardılar ama şeytan tanrıyı seviordu insanların sevilmiycek bi şeyler olduğunu kanıtlamak için bir insana jacop ı öldürtmek zorunda kaldı tanrı hayal kırıklığına uğradığı için şeytanda hayal kırıklığına uğradı çünkü aslında o kayıtsız şartsız tanrıyı seviyordu.

9. cew
    Member

Ve o tapınaktaki uzakdoğulu amca majiden anlayan biri ve yapyıtğı iş de

Egzorsizm görünmeyen bir varlığın etkisi altına girdiği sanılan kimseyi çeşitli yöntemlerle bu etkiden kurtarmaya çalışma olarak tanımlanır.

10. carya natulcien
    Member

film için söylediklerinde haklısın. hak veriyorum. ama artık işin içine paralel evren girince, ama artık işin içine "iki doğru aynı anda ilerleyebilir mi"sorusu girince... deterministlerin (einstein exc.) susması gerektğini düşünüyorum. bu film için de artık quantum başlamıştır. bu filmin de bir devri bitmiştir... paralel evrenleri gördüğümüz gün.

şimdi film konusu hakkında konuşurken, varolmayan br gerçeklik ve onun kurallarındna bahsettiğimiz için "katil kara dumanlar falan", gerçeği istediğimiz kadar yamultup sunabiliriz. bu benim de hoşuma gidiyor. ama işte "kıyamet kopacak, bilim Zzaten bazı şeyleri açıklayamadı"gibi, gerçeklerin mistizmle saptırıldığı noktalarda..

deliriiyooruummm :)

11. cew
    Member

Tabiki açıklanamayan şeyleri insan aklının şu an anlamıycağı bazı şeylerle açıklamaya çalışır insanlar. eskiden tohumun topraktan çıkması açıklanmadığı için tanrıya bağlanıyordu sonra deneylenebildi sonra yıldırım çakmasını tanrıya bağlıyolarmış ondan bilmem kaç yüzyıl sonra bunun nasıl olduğu bulundu ne biliim bi aralar yerçekimi tanrıya bağlanıodu şu an ki çekim yasalarıyla oda biraz çözülmüş olundu şu anda açıklayamadığımız bazı mistik şeyleri tanrıya bağlayanlar var ama sen bunları araştırabilecek bir bilgi birikime sahip bir insan olarak işleri kolaya kaçıp tanrıya bağlamak istemiyorum diyo olabilirsin ama senin akıl yürütmelerin hiç bir şeye dayanmıyan mesnevsiz şeyler, sallamalardan ileri pek gidemiycekdir.Ve şu anda kullandığımız\elde ettiğimiz bilgileri kullanarak yaşıyor ve onları kullanarak başka şeyleri bulmaya çalışıyorsak big bang i kabul etmemiz en mantıklısı olurdu(tabi bu doğru olduğu anlamına gelmiyor ama)big bang bile big bangin hangi sebeplerden dolayı olduğunu anlatamıyor yane diziyi hiç varolmayan şeylere dayandırırlarsa bu oda mistizm olur varolan teorilere de dayansada en sonu mistizm olur(paralel evrenlerin var olduğunu bile ileri sürsek bile big bangi içinde barındırır bu teori)

Geçek hayattaki düşünceleri mistizm e bağlayıp bağlamamak senin seçimin tabiki kimsenin inancına karışamaz ama dizi bi şekilde mistizm e bağlancak gibi

9 bölümün ism, ab aeterno zamanın başladığı an demek ona göre :)

12. carya natulcien
    Member

"big bang bile big bangin hangi sebeplerden dolayı olduğunu anlatamıyor "

bilim sebp sormaz işte, neden sormaz.. o felsefenin işi. bilim nasılını açıklar :)

13. cew
    Member

Tamam o zmn nasıl olduğunu açıklamıyor o zmn big bangden önceki hiç bir şey için şu an yanıt bulamıyoruz 5n1k hepsi birden işte. Çünk şu an ki bulunanlara göre zaman bile bigbang le başladı zamanın olmadığı bi boyutda insan olarak var olmayız bunuda ne deneyimleyebiliriz ne de anlayabiliriz (anlayıp anlayamıycağımız çekinceli belki anladığımızı düşünürüz ama bunu deneyimlememiz için gerekli teknolojiye daha ulaşamadık ve şimdilik de ulaşabilcek gibi gözükmüoruz)Cern in sonuçlarını beklememiz lzm ama onun sonuçlarınıda insanlar açıklıycaklarını zannetmiyorum çünkü dünya üzerinde 4 büyük kitsbs inanan o kadar insan varki bunlr çığrından çıkabilirler.

14. cew
    Member

Ve aslında bütün bilimlerin temeli felsefedir nedeni öğrenmeden nasılı bulman biraz zor hiç bir bilimle uğraşmadın galiba.kimyada bile polimerleri fln bulurken ilk önce neden diye soruyorlar sonra nasıl olup olmadığını bulmaya çalışıolar.Hiç bir fikir ortaya atmadan hiç bir şeyi deneyemzsin.

15. cew
    Member

Cern bile aslında nasılı araştırmak için neden sorusuna ihtiyaç duyularak nasıl sorusuna cevap vermeye çalışmaya başladı.Enişten demernistti yok nihilist di yok uçuk du kaçıkdı demek hala onun yarattığı bazı gerçekleri kullandığımız gerçeğini deiştirmez onun beyninin neler demeye çalıştığını anlayabilen insan sayısı 3-4 elin parmaklarını geçmez onlar da tamı tamına aynı anlamazlar beyninin içine giremedikleri için.Belki inaçsız bilim olmaz bilimsiz inanç olmaz derken felsefeyi kullanmadan bilimi elde edemezsin bilimi kullanmadan felsefeye yön veremezsin gibi bişeydi.

16. carya natulcien
    Member

tartışma yaparken "hiçbir bilimle uğraşmadın galiba" diye çirkinleşmeyelim. kaçüniversite birden okuyorum evimde kaç profesör var kaçı fizikçi kaçı astrofizikçi.. bak burdkailer beni yıllardır iyi tanıyor.. çirkinleşmeden tartışalım bu biirr..

felsefe soruyu sorar evet.. soralala başlar ve felsefe pozitif bilmin,tetikleyicilik anlamında büyük dostudur bunu kabul ediyorum... ama bilim bu soruları alır, felsefeyle bağını tümden keser ve sadece nasılı açıklar... sistematiği açıklar.. neden? sorusu "çünkü tanrı öyle istedi, çünkü inek öyle istedi, çünkü ben öye istedim, çünkü.." gibi bir sürü absürt, bir sürü pozitif bilim ile alakasız, bir sürü deneylenemez gözlemlenemez cevaba gider...

bu sebeple bu ayırım yapılır. "bilim, nasılını açıklamakla, sistematiğini, nicel nitel gözlem ve hesaplamalar yaparak ortaya dökmekle mükelleftir, bu cevapların nedenlerini felsefe çözsün, uğraşsın.. felsefe soruları sorarken pozitif bilme tetikleyici olarak dosttur.. ama bulunan cevapların nedenleri pozitif bilmin mikinde değildir"

bu ayrımı yapabilmek lazım... bigbang gibi bir teori geliştirdik, işte hubble teleskobunun gözlem çerçevesinde ve gönderdiğimiz radyo sinyallerinin frekanslarıyla evrenin genişlmekte olduğunu gördük, dedik ki o zaman bir başlangıcı var.. birtakım deneyler yaptık testler yaptık, maddesel olarak doğruladık... bu evrenin başlangıcına kadar açıklayan bir teori oluşturduk.

ok kabülüm... tabi "iç içiçe evrenler.. fractal evrenler, paralel evrenler.. stefının kurt delikli evrenleri" gibi bir sürü yan açıklamamamız ek paketimiz de mevcut peki ok...

gelelim "neden big bang oldu, niye oldu.."

"çünkü inek istedi" çünkü ben istedim" "çünkü canım istedi..."

pozitif bilmin mikinde değil canım bu.. evet ilk kez felsefe sordu, pozitif bilim açıkladı... artk felsefenin "nede neden neden" diye yırtınması, pozitif bilmin işi değil.. pozitif bilmin felsefe ile dostluğu sadece ilk sorudadır.. verilen cevaplardan sonra değil...

benimle tartışacaksanız çirkinleşmeden tartışın.. çirkinleşilince çok agresif oluyorum..

ben "pararlel evren işin içine girince einstein susar" dedim.. einstenin hiçbir kuramını kabul etmiyorum falan demedim.. çünkü einstein çok istese de quantum dünyası ile makro dünya arasında bir geçiş formülü bulamadan öldü.. iki dünyayı bize ayrı fizik kurallarıyla bıraktı.. ve quantum dünyasında einsteinin sözü, satırı yok.. bu sebeple söyledim...

tekrar ediyorum "hiç bilimle uğraşmadınız galiba" gibi çamurlardan kaçınıp tartışalım..

17. cew
    Member

Gene sana bişey diycem gene kzıcaksın galiba ama demeden geçemicem.Seinin agresifleşmen için birisinin çirkinleşmesine fln gerek yok galiba bana öle gibi geldi.Bu kadar bilimle uğraştığını iddia eden biri için Benim bi soru sorarak bi önerme yapmam (hiç bir bilimle uğraşmadın galiba benim o sırada elde ettiğim bilgilere dayanarak söledim sen busun direk demedim farkettiysen çoğu cümlemin sonunda da galiba var her konuşmamda böledir çünkü dediğim gibi senin için doğru olan benim için doğru olmayabilir böle bi zorlama fln yapmam kimse için) onun soğukkanlılığını bu kadar bozabiliyorsa hangi bilimle uğraşıyorsan sana senin düşündüğün dışında herhangi bir önerme sunan bi insan içinde bana çamur atıp kaçma diyebilirsin gibi gelio. kendimi yanlış anlattım galiba(gene yanlış anlamanı istemem ama yanlış anladın galiba bile demiyorum görüyorsan.)Türkiyede insanların çoğunun sorunuda bu zaten o yüzden türkiyede hiç bir problem çözülmez yok kürt sorunuymuş yok alevi sorunuymuş yok sağ sol sorunuymuş başkalarının fikirlerini bir sorunmuş gibi göre göre insanlar birbirinden uzaklaşıp kendine ait olmayanı uzaklaştırdıkca hiç bir şey çözülmez herkesin kendine ait olmayan fikirleri anlaması en azından anlamaya çalışması gerekir.Eğer sende böle düşündüğüm gibi bir insan tipiysen(eğer diyorum bak!..)suçuda sana atmıyorum bu toplumun kültürü denilen kültüre atıyorum çünkü sen ve seni eğiten kişilerde bu kültürün içinden çıkıp senide böle yetiştirmişlerdir herhalde ve bende uzaydan gelmedim bende bu kültrün içinde yetişdim ama kendimi yanlış olanlarından kurtarıp doğru olanlarını içimde tutmaya çalışıyorum bende mükemmel bi insan değilim yane.

18. cew
    Member

Yane bende dini dogmaları olan bir insan değilim bende çoğu şeyin bir bilimsel açıklaması olduğunu düşünüyorum ama hiç bir inanşında pıff bu da nedir adamlara bak bu kadar dogmatik bir şeye nasılda inanıyor nasılda bilimi idrak edemiyorlar diye bir önermede ileri atmıyorum ve çoğu dinin sölemeye çalıştığı pozitif şeyleri destekliyorum temizlik, iyilik, anlayış... bunlar çok güzel ve insan olmak için gerekli olan şeyler bence ama dinlere inananların dinleri bozmuş olması ve kendi istedikleri yere çekmesi her inançlı olan insanın bilimi idrak edemeyen insanlar olduğu sonucunu çıkarmaz.

19. carya can benim bir sorum var...

sen ''paral evren işin içine gelice aynşıtayn susar'' demişssin ya

peki kenan evren işin içine girince aynıştayn ne yapar ?:)

saygılar :D

20. cew
    Member

İnsan isterse inek de bu evreni yaratabilir, sende bu evrenei yaratabilirsin, bende bu evreni yaratabilirim ve bunlarıda absürt olmakla nitelendirisen sanada anlayışsız diyebilirim gibime gelio.

21. cew
    Member

ve her yeni soru bir ilk sorudur çünkü insanlar bir yere gelip tamam bütün teknolojileri bulduk burda duralım demek gibi bi lüksleri yoktur.

22. cew
    Member

Eğer sen felsedeyi yaptığın bilimin içinden çıkardıysan bu senin için bir üretmekde kısırlık başlayacağının bir göstergesi olur gibi gelio bana.

23. benim soru arada kaynadı :)

24. cew
    Member

Ve felsefe bilgiyi sevmek, biligiyi aramak, bilginin peşinde koşmak demektir.

25. cew
    Member

Chin :D Yardırdım gidiorum gene böle fprumları bazen karşılıklı tarmışma fln gibi düşünüp aklımda ki herşeyi sölemeye çalışıyorum

Eğer paralel evren girince susarsa, kenan evren girincede açıkır gibi gelio bana.Tabe caryayada sormak lazım :)

26. carya natulcien
    Member

chin, kenan evreni ... sana bir şey olmasın canım.

27. carya natulcien
    Member

pozitif bilimin en büyük düşmanı kavrmsal konuşmalar cew.. benim etrafımdaki fizikçi, astrofizikçi, nano teknolojiyle uğraşanı, tıp profesörü.. yani pozitif bilimle uğrşan hiçkimse fesefenin f sinden anlmaz.. çünkü pozitif bilimin bununla işi yoktur..

he ama iktsatçı sevgilim var bak, yüksek lisans yapıyor...hayatı felsefe.. diyalektik materyalizmle dünyayı kurtarır.. ama bu cernde deney yapan adamın işi değil.. cerne giden ekibin türk hocsı benim annemin hocası.. biz küçüktük yoksa annem de o ekipte gidecekti, tanıyorum o hocayı.. o da hiç felsefeyle ilgilenmiyor :) pozitif bilimle uğraşan adam nasılı açıklar. bu kadar. ben daha bunun üzerine tartışmak istemiyorum...

28. işte bu once ortak payda da bulusacagımız unsuru belirledik.. zıt fikirli de olsak kenan evren uzerinde mutabık kaldıgımıza gore lostu da onun uzerinden acıklayın :)

29. cew
    Member

Tabiki carya senin istemediğin bi konuda seni tartışmaya zorlucak diilim ama gene anlaşılmadığımı düşündüğüm için bi kere daha yazıyorum. felsefe bilgiyi sevmek, biligiyi aramak, bilginin peşinde koşmak demektir.Buna istemediğin için cevap vermemen çok normal ama tdk sözlüğünü yada internette vikiyi fln kulanark bakabilirsin kelimenin köküne fln.Saygılar.

30. carya natulcien
    Member

felsefe İng. philosophy

1. Gerçeğin (realitenin) tümünü, özdek ve yaşam ile ilgili türlü belirtileri neden, ilke ve erekler bakımından inceleme amacı taşıyan düşünce etkinliği.
    2. Bilgi, kavram, inanç ve kuramların çözümlenmesi ve eleştirilmesinde açıklık arayan düşünme yöntemi. 3. Bir kimsenin kişisel davranış ve düşüncelerine kılavuzluk yapmaya yarayan toplu ve tutarlı görüş. 4. Genel olarak mantık, ahlak, estetik, fizikötesi ve bilgi kuramı gibi dallardan oluşan geniş bilim alanı. 5- Liselerimizde okutulan ve felsefe düşünüşünün niteliği, felsefe sorunları, bilginin gelişmesi, ahlak sorunları, sanat ile felsefe arasındaki ilişkiler gibi konuları kapsayan ders.

bak bu yazıyı tdkdan aldım, irdeliyorum.. ama şunu anlatmak istiyorum ben seni yanlış anlıyor değilim. ben anlıyorum ama sen pozitif bilimle felsefeyi birbirine karıştırmakta ısrarcısın. açıkca söyleyi tdkyı referans göstermekten nefret ediyorum.. ama sen tdk dedin diye tdkyı aldım;

1: "ilke ve erekler bakımından inceleme amacı taşıyan düşünce etkinliği."

pozitif bilim, alır çimdikler, tepkisini dinler.. çizik atar, keser, böler, kaynar suya atar, yer, hazmeder, hazmettiğini inceler, mikroskopta inceler... ama düşünce etkinliği değildir....

2:"Bilgi, kavram, inanç ve kuramların çözümlenmesi ve eleştirilmesinde açıklık arayan düşünme yöntemi"

bir düşünme yöntemi değildir pozitif bilim.. kavramlar mikinde değildir.. inanç deneylenebilir gözlemlenebilir deildir. irdelemez.. deneylemez.. gözlemlemez.. inanan insanlara sadece saygı duyar.. eğer gerçeği sorarlarsa "nedenini bilmiyorum ama yaptığımız patolojik araştırmlara göre insanların tüm evriminde bu eğilim farklı şekilllerde gzlemlenmiştir" der, arkasını döner gider...

felsefe ise oturur varlığı sorgular, nancı sorgular, bilginin doğruluğunu "deneylemeden" sorgular. "al bak bu atom" dersin "acabatom mu, sana göre mi bana göre mi" diye kafayı yedirtir..

3: "Bir kimsenin kişisel davranış ve düşüncelerine kılavuzluk yapmaya yarayan toplu ve tutarlı görüş."

bpozitif bilim, kişisel davranışları sadec psikiyatrik ve psikanaliz çerçevesinde e hadi bir de psikolji çerçevesinden inceler.. kılavuzluk mılavuzluk derdinde olmadığı gibi, sosyoloji bile felsefenin bir dalı değil, gözlemlenmiş sonuçlardan oluştuğu için pozitif bilmin dalıdır.

4: "Genel olarak mantık, ahlak, estetik, fizikötesi ve bilgi kuramı gibi dallardan oluşan geniş bilim alanı."

bu satırın fizikötesi dediği var ya, aristonun başının altından çıktı.. adam aslında fizikçi de.. ama ne zamanın? milatta önce 300-400

bak ne diyorum 2400 yıl geçmiş üstüne... iki tane kitap yazıyor.. "fizik" diyor birine. doğa kelimesiyle özdeşleştirip. doğada 4 element vardır diyor ki bizim periyodik etvel aldı başını gidiyor artık :))) diyor ki toprak ateş su odun :)) neyse işte atom gibi şeylerden oluşuyor olmalı doğa falan diye fiziği kendince tanımlıyor zamanında..

e bakıyor açıklayamadığı şeyler var.. ikinci bir fasikül de koyuyor arkasna... "metafizik" fizik ötesi.. fiziğin tanımlayamadığı şeyler..

2400 yıl geçti... üzerine 2400 yıl geçti.. pozitif bilim aldı yürüdü.. dünyada kaç milyon kişi haala bana metafizik de metafizik diye gelmyor mu? del oluyorum yahu.. 2400 yıll... unutsunlar azalarak bitsin artk...

"bilimin henüz açıklayamadığı" şeyler tabi ki var.. her zaman olacak.. ama bu pozitif bilimin meşgalesi.. bana felsefeyl bana metafizikle gelmesinler..

he ben felsefe bak hangi noktada karşı değilim... diyalektik materyalizm noktasında, hani senin daha önce ucundan değindiğin tez-antitez-sentez devinimi noktasında, sosyal toplumların evrimi, iktisadi evrimi konusunda elbetteki felsefeye muhtacız... elbetteki politik iktisatta felsefeye matematiğe olduğu kadar muhtacız..

ama diyalektik de kendini quantum teorisinden, şrödingeden hayzenbergden alır, karl marx diyalektiği oluştururken o zamanın bu yeni fikirlerinden etkilendi lütfen göz ardı etmeyelim...

poztif bilime, fizikçinin tıpçının işine felsefeyi karıştırmaya çalışmayalım... hele "metafzik metafizik" diye ortalara dökülmeelim 2400 yıl sonra.

budur benim anlatmak istediğim...

ben seni anlıyorum, ama pozitif bilme felsefeyi dahil etmeni kabul tmiyorum. daha fazla tartışmak istemiyorum derken bunu kastettim.. kabul etmiyorum.. bu benim için nokta.

Bu konu için RSS kaynağı

Reply »

You must log in to post.